Belgrade Polytechnic on Mixer 2019

Beogradska politehnika na Mikseru 2019

U godini proslave 60 godina škole, Beogradska politehnika se predstavlja i ovaj, deseti put na festivalu Mikser u Muzeju nauke i tehnike od 24-26. maja 2019. Slogan ovogodišnjeg festivala, koji je podržao UNDP, je “Cirkuliši” što upućuje na sinergiju tema poput cirkularne ekonomije i održivog razvoja. Beogradska politehnika, budući da ima 4 studijska programa na dizajn odseku kao i studijske programe Reciklažne  tehnologije i Zaštita životne sredine svojom intedisciplinarnošću kombinuje i razvija projekte ekologije i dizajna u praksi od 2006. godine.
Tokom trajanja festivala predstavljeni su radovi studenata kroz izložbu ODGOVORNI MODNI DIZAJN. Studenti smera Modni dizajn proizvoda od kože neke od svojih prvih modela odeće, obuće i galanterije stvaraju od restlova tekstila i kože, dobijenih u saradnji sa Modnom kućom Mona i Obućom Beograd, ili od odbačenih odevnih predmeta i materijala. Na ovakav način se kroz nastavni proces promovišu ideje održive mode još od 2011. godine.
Drugog dana festivala je održana radionica EKO-MODA gde studentkinja Dragana Stanković koja kroz rad istražuje mogućnost korišćenja novih prirodnih materijala u odevnoj industriji i reciklažu tekstila. U svom istraživačko-dizajnerskom poduhvatu, pod mentrostvom mr Jelene Zdravković, u kućnim, nekontrolisanim uslovima od kulture kombuhe proizvodi materijal koji koristi u svom dizajnu odevnih predmeta i modnih detalja.


Takođe, u okviru EDU zone, se govorilo o urbanizaciji koja poslednjih decenija postaje sve intenzivnija, pa gradovi postaju važna područja za borbu protiv ubrzane potrošnje oskudnih prirodnih resursa. Koliko su toga svesni mladi Beograda tema je istraživanja pod nazivom Urbani ekološki otisak, koje je sprovedeno među beogradskim studentima. Rezultati istraživanja deo su tribine a prezentovali su ih studenti treće  godine Studijskog programa.


Plesni performans PO(_)MERI TELA u koreografiji Miloša Janjića, studenta treće godine studija  na smeru za modni dizajn, višeznačan je u svojoj poruci. U svojoj osnovi govori o promišljenom dizajnu po meri čoveka, skriva priču o  počecima visoke  mode označavanu kroz izraz „šiveno  po meri“, kao i o savremenim tendencijama u modi i održivom dizajnu. U skladu s tim, odevni predmeti su inspirisani različitim periodima istorije mode 20. veka, a izrađeni su od prirodnih, pamučnih materijala i veštačke kože, skaja. S druge strane, pokušaj da drvene krojačke lutke, u koje je koreograf pretvorio baletske igrače, pokrene poziva na slobodu i individualnost.
Poslednjeg dana festival naša profesorka mr Vesna Alivojvodić je učestvovala na radionici Cirkulaton koja bila je posvećena pokretanju Platforme za cirkularnu ekonomiju u Srbiji, u partnerstvu sa kancelarijom UNDP u Srbiji uz prisustvo prestavnika državne uprave kao i menadžmenta brojnih multinacionalnih kompanija u Srbiji. Paralelno s tim, održana je radionica RECIKambaLAŽA predavača sa Studijskog programa Dizajn industrijskih proizvoda Dejana Vračarevića gde su se proizvodile igračke od reciklirane plastične ambalaže kao i predavanje o bitnosti i mogućnostimacirkularnog dizajna pod nazivom «Održivi dizajn ambalaže: Thinking outside the box« profesorke Studijskog programa Grafički dizajn dr Jelene Drobac Petrović.


Comments are closed.